KANÁRIMADARAK VÁSÁRLÁSA ÉS TARTÁSA

 

Egy madáregyesület tagjának  nem okoz különösebb problémát, mikor madarat szeretne vásárolni. Az egyesület tagjain keresztül könnyen talál rá olyan egyedre, amilyet szeretne. Ezenkívül ma már sokan használják az internet adta lehetőségek közül akár a madárvásárlást is.
Egy kezdő madártenyésztő először lehetőleg egy tapasztalt tenyésztőtől kérjen tanácsot a tenyészmadarak kiválasztásánál.
Amennyiben több tenyésztőtől vásárolunk, lehetnek jó, meglepő, de akár nem kívánt eredmények is. Ezért kíséreljük meg, hogy madarainkat egy jól kitenyésztett törzsből, egy tenyésztőtől vásároljuk. Így garancia van rá, hogy a madarak relatív jól tenyésztettek, és az örökölt, látható tulajdonságaik megegyeznek.
Ne csak egy nagyon intenzív, határozott színre ügyeljünk, hanem a madarak alakjára és nagyságára is. A vásárolni kívánt madarak színének kiválasztásánál ne felejtsük el, hogy nem csak piros kanárimadár létezik. Egy csodálatos sárga, egy világító aranyzöld, vagy egy vakító fehér, vagy még nagyon sok színű madár is szép lehet, amelyek gyakran ritkaságok a kiállításokon.
A szemrevételezésnél rögtön határozzuk meg a madarak egézségi állapotát. Amennyiben borzolt tollazattal, hunyorgó, vagy csukott szemekkel, légzési nehézségekkel ülnek a kalitkákban,- ezeket a madarakat ne vásároljuk meg.

A kanárimadarak tartása, elhelyezése:

Sok tenyésztőnek a tenyésztést padlástérben,előszobában, kamrában, pincében és hasonló helységekben kell véghezvinni. Ez gyakran azt jelenti, hogy ezeknek a madaraknak kevesebb hellyel kell beérniük, mint azoknak, amelyek egy volierhez épített madárházban élnek. Kanáriaink egézsége és vitalitása érdekében meg kell kísérelni az utóbbi lehetőséget.
A legfontosabb kitétele az állandó padlás, kamra, pincében való tartásnak, -a világosság és a megfelelő levegőáramlás.
Minden tenyésztő, aki madarait az év jórészében  kalitkákban  tartja, természetesen kell, hogy rendelkezzen röpkalitkával, illetve volierrel. Az idősebb madarak itt tartják téli pihenőjüket és a fiataloknak több mozgási lehetőségük van, ami elengedhetetlen a teljes kifejlődésükhöz. Persze minden tenyésztő és madártartó a neki rendelkezésre álló helyet használja. Ennek ellenére minden tenyésztőt az az alapelv vezéreljen, hogy minél nagyobb a kalitka és a volier, annál jobb!
Egy röpkalitka 1 méter hosszúságnál kezdődik, az ennek megfelelő magassággal és mélységgel,- ezek azonban nem játszanak jelentős szerepet. Egy ilyen nagyságú kalitkában maximum 6-8 madár tartható.
Ha lehetőség van rá, akkor egy volier 2x2 méteresre legyen tervezve, középen vízszintesen elválasztva. Ez úgy néz ki, mintha 2 darab 1 méteres volier egymásra lenne téve. Ez a magasság a madarak részéről jobban kihasználható, mint egy nagy volier 2 méteres magassággal. A madarak nagyrésze egy magas volierben szinte kizárólag a felső harmadban tartózkodik.
A madarak gyakran - állandó eleség mellett is - a vakolatot csípkedik. Ebbe bele kell törődnünk, mert ezt sehogysem tudjuk megakadályozni, azonban így a madaraknak egy pótlólagos mészforrásuk van. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy a friss vakolat nagyon veszélyes és itt mindent el kell követnünk, hogy madaraink azt ne csípkedhessék.
A legjobb megoldás lehet a falak lecsempézése, ami a tisztítást is nagymértékben megkönnyíti.
Mint ülőalkalmatosságot a kalitkákban és a röpkalitkákban - minden faáruboltban kapható- tiplifát használhatunk, ami körülbelül hüvelykvastagságú legyen. A madarak alvás közben jobban tudják tartani magukat és a körmük is jobban kopik így. A volierben nálam minden madárnak egy külön ülőkéje van, amin egyszerre csak egy madár fér el, így elkerülhető az egymás tollának  tépkedése.

A tenyészkalitka:

Mint tenyészkalitka, leginkább - az első oldalát kivéve - zárt ládakalitka használatos. A tenyészmadaraknak ebben a kalitkában van a legnagyobb nyugalmuk és itt érzik igazán biztonságban magukat.
Egy tenyészkalitkának tartalmaznia kell: 2-3 edénykét (lehetőség szerint kívűlről a kalitkára akaszthatót,vagy tehetőt) magkeveréknek, lágyeleségnek, csírának. Továbbá 1 itatót, egy felakasztható fürdőházat, valamint 1 fészekkosárkát, illetve egy kis tálka folyami homokot. Egy tenyészkalitka egy kanári tojó számára kb 40 cm hosszú, 30 cm mély és 30-35 cm magas legyen.
Aki a madaraival kizárólag páros kalitkát akar üzemeltetni, az 60-100 cm hosszú kalitkákat használhat egy pár részére. Én az utóbbit alkalmazom.
Ügyelni kell arra, hogy az ülőrudak ne legyenek túl közel a kalitkaplafonhoz, mert így a hímnek túl kevés helye van, hogy a párzás alkalmával a tojóra rárepüljön. Ha erre nem figyelünk,terméketlen fészekalj lehet az eredmény.

A fészek:

Tenyészetemben évek óta 10 cm átmérőjű háziszűrőt használok, mint fészektartót. Nagyobb számú fészekaljak esetére 12 cm átmérőjű szűrőket tartok készenlétben, hogy a kisebbet nagyobbra cseréljem, amennyiben a fiatal madarak száma, vagy nagysága ezt szükségessé teszi.
Különböző fészekalkalmatosságok a kalitkán kívül is helyezhetők, amelyekből többféle kapható a kereskedelemben. A fészekalj megfigyelése, illetve a madarak kontrollja így praktikusabb.

 

Etetőautomaták:

 

Gyakran vásárolnak madártartók (gyakran kényelmi szempontból) úgynevezett etetőautomatákat.
Ezeknek az automatáknak főképpen az lenne a szerepük, hogy a madaraknak a mageleséget két, vagy három napon keresztül - szükséglet szerint - elérhetővé tegye. Sajnos ilyen automatát én még nem láttam. Legtöbbször eldugul, illetve az eleség túl gyorsan halad benne.

 

Itatók és fürdetők:

 

A kanáriknak köztudottan nagy a fürdésigényük. Hogy ezt kielégítsük, a kalitkéra műanyag fürdőházikókat ajánlott falakasztani. A volierben nagyobb lapos műanyag, vagy fémedényt teszünk, amiben a fürdővízmagasság kb.2-3 cm. A fürdés tollápolásra készteti a madarakat, így a tollváltás könnyebb és gyorsabb számukra. A vízes tollazat szükséges nedvességet visz a fészekbe és a forró napokon felfrissíti kedvenceinket. Amennyiben a fürdőalkalmatosság ivóvíztartónak is szolgál, akkor naponta többször cseréljünk benne vízet.
Mint ivóvíztartó, vagy itató, ajánlott a kereskedelemben kapható külső itatók használata, mivel ezekben nem szennyeződik olyan gyorsan a víz.

 

Tisztítás, fertőtlenítés:

 

A gyakran relatív magas tartós réteg a volierekben és kalitkákban egy gyakoribb alapos tisztítást, majd folytatólag fertőtlenítést tesz szükségessé.
Minden fertőtlenítés előtt minden berendezést - kalitkák, volierek, etetők, itatók, fészkek stb - tisztitószeres (pl.szappanos lúggal) és kefével alaposan megtisztítjuk.Tanácsos a szárítást a napon végezni. Egy alapos mosás által 90%-os károkozópusztulás áll fenn, a maradék részük pedig az uv sugaraktól pusztul el.
Egy ilyen generáltakarítás után jöhet a fertőtlenítés. Fertőtlenítés előzetes takarítás nélkül hatástalan!
A következő fázis a madárház és a volier plafonjának és oldalfalainak kimeszelése. Ez nemcsak világosabbá varázsolja a helységet, hanem a mésznek csírátlanító hatása is van.
Nagyon fontos egész évben a kalitkák alapos tisztítása, semmi ne kerülje el figyelmünket a tisztításnál. Aki ezeket az íratlan szabályokat figyelembe veszi és valóban  törekszik a madárház tisztaságára, az alig fog betegséget tapasztalni.Naptár
Diavetítő